'omdat eten van levensbelang is'

Installatie zonnepaal succes

Installatie zonnepaal succes

Afgelopen maart is er een zonnepaal geplaatst bij een van de boeren uit het Farming4Foodproject. De stal is nu niet meer afhankelijk van de aanvoer van brandstof of van een onbetrouwbaar elektriciteitsnetwerk. Zo wordt er een contstante en goede eierproductie gewaarborgd.

Eind 2013 onstond er schade aan het elektriciteitsnetwerk. De aggregaat op diesel kon ook niet genoeg stroom leveren om het te kort op te vangen. Continuiteit en een juist ritme van licht en donker zijn erg belangrijk voor de productie van de eieren. Zeker in de winter is kunstlicht erg belangrijk. Door het ontbreken van een goed ritme daalde het legpercentage tot onder de 70%, waar 85% of hoger normaal is.

De zonnepaal werkt goed en het legpercentage is eind april weer terug op 80%. Voor een volgend project is het noodzakelijk om een zonnepaneel op te nemen in het bedrijfsplan. De kosten van een zonnepaal zijn gemiddeld zo’n 2500 euro. Het aanschaffen van ‘elektriciteit’ in de sponsorshop is heel concreet een bijdrage aan een tweede zonnepaal.

solar1solar3solarpanels4