'omdat eten van levensbelang is'

Reisverslag Klaasjan Ghana

Reisverslag Klaasjan Ghana

Van 24 januari tot en met 1 februari heeft Klaasjan Salomons, ambassadeur van Farming4food, huidige en potentiële nieuwe projecten bezocht in Ghana. Op de Facebookpagina van Farming4Food heeft Klaasjan al veel gedeeld over zijn reis. Zo werd zichtbaar wat Farming4Food al realiseert, maar werd ook duidelijk welke hulp nog nodig is.


Land met mogelijkheden
’Het was een indrukwekkende reis, je ziet zo ontzettend veel mogelijkheden en dingen die voor verbetering vatbaar zijn. Je wil van alles oppakken om het leven daar te verbeteren, maar je kunt maar één ding tegelijk doen. Dus blijven focussen is erg belangrijk’, vertelt Klaasjan. De week Ghana stond in het teken van het bezoeken van huidige en potentiële nieuwe projecten. ’We, Emmanuel (Ghanese coördinator Farming4food) en ik zijn begonnen in Acra, de hoofdstad van Ghana. De eerste dag bestond voornamelijk uit bijkomen van de reis, wennen aan het klimaat en veel overleggen.

Kippenschuur 200.000

De dagen daarna gingen we op pad. Alseerst bezochten we een collega pluimveehouder ten noorden van Acra. Hij heeft een groot pluimveebedrijf met zo’n 200.000 kippen. Het was mooi om te zien hoe hier in Ghana, op professionele wijze kippen gehouden worden. Zo werd voor ons ook duidelijk welke mogelijkheden de boeren van Farming4food hebben in de toekomst. Daarna zijn we doorgereden richting het noorden, naar de plaats Walewale. De reis onderweg was indrukwekkend. De verschillende landschappen, de plaatjes en huizen, of beter gezegd hutten, gaven een duidelijk beeld van Ghana. Ik zag een land met veel mogelijkheden. Mogelijkheden die met geld of steun goed te realiseren zijn. Maar wat voor de lokale bevolking onmogelijkheden met zich mee brengt, omdat geld en steun vaak ontbrekende factoren zijn.’

Nieuwe gebieden, nieuwe kansen
’We hebben diverse locaties bezocht om, wanneer er genoeg geld wordt verzameld, een tweede project te starten. Omdat de wegen niet altijd goed zijn en de vervoersmiddelen ook niet, is het van belang dat de Kinderen kindertehuis Ghanaprojecten dicht bij elkaar liggen zodat Emmanuel de verschillende locaties goed kan bezoeken. De derde locatie die we bezochten, lijkt goede locatie voor een tweede project. De boer daar heeft ervaring met pluimvee. De community daar draagt zorg voor een kindertehuis gesubsidieerd door de kerk uit Dronten. Veel kinderen en volwassenen uit de community kunnen profiteren van een pluimveebedrijf.’

No power, no egg
Stroom is een lastige voorziening in Ghana. Stroom is nodig voor de kippenstallen, maar doordat de stroomvoorziening slecht is, valt deze regelmatig uit. Daardoor wordt er gebruik gemaakt van generators die ook niet altijd goed werken. ’We hadden gehoord dat een man in de binnenlanden een zonnepaneel ter beschikking had. Doordat contact met de man niet mogelijk was, zijn we er in vier uur naar toe gereden. De rit was een heel avontuur, midden door de bushbush. Helaas bleek de man het zonnepaneel niet meer te hebben. Zonnepanelen zijn een ideale stroomvoorziening in dit land waar de zon altijd schijnt. Dit hebben gezien bij een boer met een goed werkend zonnepaneel. Ondanks dat het er niet zo mooi uitzag, werkte het wel’, vertelt Klaasjan.

Huidige project
IJzeren balken voor in de schuurKlaasjan en Emmanuel hebben ook het huidige project van Farming4Food bezocht. Klaasjan: ’We konden onze handen gelijk uit de mouwen steken. Zo moestde houten constructie van de stal vervangen worden door staal. We hebben dat ijzer gelijk gekocht zodat ze aan de slag konden. De kippen in de stal doen het erg goed. Ze zijn gezond en produceren goede eieren. Dit is prachtig om te zien. We kwamen er achter dat het transport van eieren, voer en water een tijdrovende kwestie was door het ontbreken van een goed vervoermiddel. Daarom hebben we gelijk een vervoersmiddel aangeschaft. Emmanuel doet zijn werk erg goed. Hij vervult een voorbeeldfunctie voor de boeren daar. Hij motiveert en inspireert de boeren, geeft advies en helpt ze op weg.

Farming4Food is meer dan alleen pluimvee. Het verbouwen van het kippenvoer en andere gewassen vormt een belangrijk onderdeel. Zo komt er een cyclus op gang. Boeren voorzien de kippen van eten, de kippen de boer van eieren en de community van werk en inkomen. ’Het gaat zo veel verder dan enkel geld geven, we starten echt iets duurzaams zodat de mensen daar zich ontwikkelen. We hebben bijvoorbeeld grondonderzoek gedaan en bekeken wat de kwaliteit is van de grond. Zo weten we wat nodig is voor het verbouwen van gewassen’, vertelt Klaasjan.

Dienstbaar en betrokken
7548_578936662193452_1935591557_n
’Het was een intensieve week. We hebben veel kunnen doen, al blijft hulp constant nodig. Om die hulp te kunnen bieden is geld nodig. Het vraagt om betrokken en dienstbaar willen zijn. Het boek ’Pure winst’ van Henk Jan Kamsteeg is voor Klaasjan een grote inspiratiebron geweest. ’Of je nu christen bent of niet, diep van binnen kan ieder vreugde vinden in het betrokken zijn bij je medemens. Het bestaan kent meerdere doelen. Welke keuzes maak je en waar ga je voor? Dienstbaar zijn aan de mensen in de omgeving dichtbij en ver weg, vormt een goed startpunt.’

Zie meer foto’s in het onderstaande fotoalbum

* Reizen van Farming4Food worden door bestuursleden uit eigen zak gefinancierd. Alle financiële steun aan Farming4Food wordt enkel en alleen ingezet om de projecten in Ghana te financieren.